Frågor & Svar

Frågor och svar
Här finns svar på frågeställningar som brudpar har eller kan tänkas ha om bröllopsfotografering.

Ska vi fotas före eller efter vigseln?
Det beror på hur dagen är disponerad tidsmässigt och det viktigaste är att ni inte är stressade när vi fotograferar. Det förekommer att brudpar av tradition inte vill träffas före vigseln. Vill ni bli fotograferade utomhus är det bäst att fota medan det fortfarande finns dagsljus och hänsyn till det behövs främst under vinterhalvåret.

Hur lång tid tar porträttfotograferingen?
Jag vill helst ha 1,5 timmar av er tid för fotosessionen.

Vi vill fotas ute men vad händer om vädret är dåligt?
Ett molntäcke eller ett lättare regn är inget hinder för att göra bra bilder utomhus. Men det finns alltid en gräns för vilket väder ett brudpar vill vara ute i. Har man suttit hos frissan i timmar går man inte gärna ut i spöregn och snålblåst.
Därför har vi alltid en reservplan klar i förväg för vad vi ska göra om det behövs. Det kan vara att vi fotar i studion eller vanligare i en lokal nära den tänkta fotoplatsen. Det finns alltid med utrustning för att ljussätta inomhus i det fall att vädret skulle överraska oss.

Vad händer om din kamera går sönder?
Då använder jag en annan av mina kameror helt enkelt. Det finns alltid reservutrustning med så att er fotografering inte står och faller med en enstaka teknisk utrustning.

Fotar du digitalt eller med film?
Jag fotar uteslutande digitalt och anser att den tekniken numera passerat film på alla sätt. Speciellt vid ett tillfälle som ett bröllop är det skönt för både er och mig att kunna titta på bilden i kameran. Då kan vi försäkra oss om att bilden blev bra innan det är för sent att göra något åt det.

Hur skriver du ut bilder?
Alla bilder jag levererar på papper beställs från ett professionellt fotolab som tar fram bilderna via en fotografisk process. Det ni får är således ett fotografi och inte en utskrift från en skrivare. Det gör att hållbarheten är lika hög som fotografier tagna med film.

Hur levereras dom digitala bilderna?
Dom retuscherade bilderna levereras på ett USB minne i högupplöst och lågkomprimerat jpeg format. Med högupplöst menar jag att ni får dom i samma upplösning som jag har, då räcker dom till stora utskrifter. Den exakta upplösningen beror av vilken kamera jag tagit bilden med och hur bilden beskurits.
Justerade bilder, dvs dom som inte finns i urvalsgalleriet levereras i en enhetlig upplösning anpassad för att kunna skrivas ut med gott resultat upp till A4 format.

Vi har hört talas om digitala negativ, får vi sådana?
Det finns inget sådant som digitala negativ men ibland kallas råfiler så. En råfil är vad som kommer från kameran om man fotograferar i råformat och den kräver efterbehandling för att kunna användas.
Jag tar bilder i råformat men levererar inte dessa oredigerade till kund, ser dessa som mitt råmaterial för efterbearbetningen och inte som en slutprodukt av mitt arbete. Att leverera råfilerna skulle vara som att leverera oframkallad film till kunden.

Tar du i färg eller svartvitt?
En av fördelarna med den digitala tekniken är att man inte behöver välja vid fototillfället, alla bilder tas i färg och kan sedan göras monokroma i efterbehandlingen. Jag använder uttrycket monokrom i stället för svartvitt då många föredrar tonade monokroma bilder. I ert urvalsgalleri hittar ni bilder både färgbilder och monokroma bilder och ibland två versioner av samma bild, då har jag gjort ett val som jag tycker passar bilden.
Vill ni sedan ha en bild monokrom som jag presenterat i färg eller tvärtom så talar ni om det så ordnar jag det.

Jobbar du i reportagestil eller med arrangerade bilder?
Jag har aldrig förstått varför man ska behöva välja så jag gör båda delarna. Under porträttsessionen arrangerar jag bilder men tar också bilder ni inte är uppställda på. Under vigsel och fest faller det sig naturligt att jobba i reportagestil för att inte störa och påverka skeendet.

Vad gör fotografen mer än plåtar?
Förutom det uppenbara med förträff och fotografering är det mycket annat som ska göras.
Det som tar mest tid är efterbehandlingen av bilder, urval, justering och retuschering tar flera gånger så lång tid som själva fotograferingen. Sedan går det tid för att beställa bilder från labbet, generera och lägga upp urvalsbilder, skapa USB minnet mm.

Varför ska vi beställa bilder från dig när vi har dom digitalt och kan beställa själva?
Ni kan naturligtvis beställa bilder och andra produkter själva. Det mervärde ni får från mig är att jag manuellt anpassar bilden för utskrift i önskad storlek, kontrollerar att bilden lämpar sig för ändamålet samt arbetar med en färgkalibrerad utrustning. Jag jobbar med ett labb som inte automatkorrigerar bilden utan låter mig ha full kontroll. På så sätt blir resultatet oftast bättre i fråga om färger, kontrast och skärpa än om ni skickar till ett billigt labb och låter dom justera automatiskt.

Får vi använda bilderna på egen blogg, Facebook, Weddingannouncer och i andra liknande sammanhang?
Javisst får ni det, glöm inte ange upphovsman bara.

Har ni andra frågor så är ni välkomna att höra av er per telefon eller mail. Om ni har frågor av allmänt intresse kommer dom läggas ut här.