Hur det går till

Hur hela processen går till från att ni hör av er första gången och till ni fått er slutleverans.

Bokning
Det hela börjar med att ni bokar mig för er bröllopsdag, ni hör av er per telefon eller per mail och jag svarar om jag är tillgänglig eller uppbokad den aktuella dagen. Vill ni så träffas vi och tittar på lite bilder och pratar om ert bröllop. När ni bestämt er bekräftar ni detta per mail och får en bokningsbekräftelse tillbaka. När ni bekräftat bokningen träder min prisgaranti in, den består i att ni inte berörs av eventuella prishöjningar innan bröllopet. Många bokar långt i förväg och slipper sedan oroa sig för att priserna ska höjas.
Vi skriver ett kontrakt antingen nu eller vid förträffen (se nedan) och ni betalar en handpenning om 1000 kronor.

Förträff
Nästa steg är att vi träffas för att planera er fotografering mer noggrant och öva lite. Nu bestämmer vi fotoplatser och en reservplan i händelse av dåligt väder om huvudplanen är att fota ute.
Vi övar lite med kameran, tar bilder och tittar på dom och pratar om dom. Ni får lite tips och lite vana att stå framför min kamera samt några bilder. Jag får lite bilder på er för att kunna se vad som funkar eller inte med er i form av poser och uttryck.
Om er tänkta fotoplats inte ligger för långt bort så träffas vi där, tidpunkten för träffen brukar vara från ett par månader till ett par veckor före vigseln.

Bröllopsdagen
På dagen D träffas vi som vi kommit överens om på förträffen. Jag har ringt er i förväg för att dubbelkolla tid och plats och jag kommer alltid i tid med marginal. Min klädsel vid tillfället är kostym och slips om jag ska närvara vid ceremonin eller bröllopsfesten.
Ni märker mest av mig under porträttsessionen och när arrangerade gruppbilder mm ska tas, vid dom tillfällena tar jag kommandot lite grann för att arrangera bilder. Under vigsel och fest finns jag i periferin för att dokumentera det som händer med min kamera. Vi har tidigare också pratat om hur mycket plats jag får ta och var jag ska vara eller inte vara.

Efterarbete
Nu följer en period under vilken jag jobbar med era bilder. Efter bröllopet kommer jag hem med väldigt många bilder och under en heldag kan det handla om ett par tusen. Dessa ska gås igenom och jag gör ett urval av bilder som ska retuscheras och presenteras för er som ett urvalsgalleri. Bildredigeringen och retuscheringen görs och när det är klart lägger jag upp ett webbgalleri som ni sedan väljer era utskrifter från. Detta galleri är inte länkat till min officiella hemsida utan det är bara ni som vet var det finns. Denna process kan ta upp till tio veckor men oftast går det på halva tiden.

Urval
Nu är bollen hos er att välja dom bilder ni vill ha på papper, i ert paket ingår ju ett antal utskrifer. I ert urvalsgalleri finns det betydligt fler bilder än så och alla är numrerade. Ni kan också välja mellan blankt eller matt papper, säger ni inget om det så blir det blankt papper.
När ni gjort ert val skickar ni bildnumren och vilken storlek ni vill ha till mig så beställer jag från labbet.

Slutleverans
Ungefär en vecka efter att jag fått er beställning har jag er leverans klar, då vill jag helst träffa er igen och lämna över bilderna personligen.
Det ni får nu är era pappersbilder samt ett USB minne för datorn. På det finns alla bilder från ert urvalsgalleri, dels i högupplöst version och dels i en version med lägre upplösning som lämpar sig att skicka med mail eller så.
På stickan finns också en hel massa bilder ni inte sett tidigare. Det är dom bilder som inte gick till final när jag gallrade men som ändå är OK. Dom enda bilder ni inte får är dom helt misslyckade, dom som blivit helt svarta för att blixten inte hunnit ladda eller om ni är mitt i en blinkning. Ni får dessa bilder i en upplösning hög nog att ge snygga utskrifter i A4 format och i en enklare redigering, det jag kallar justering.

Slutbetalning
Det belopp som överstiger handpenningen betalar ni i samband med slutleveransen. Ni betalar antingen innan till mitt PG eller kontant vid avhämtningen mot kontantfaktura. Det går också att betala med Visa, Mastercard och Diners Club vid avhämtning.
Ett undantag är om ni behöver mer än tre veckor för att välja era bilder, då betalar ni och får USB minnet med dom digitala bilderna. Sedan kan ni välja era pappersbilder i lugn och ro och beställa när ni är redo.
På detta sätt har ni alltid sett resultatet innan ni erlägger full betalning och behöver inte tänka på betalning under själva bröllopsdagen.

Frågor och svar
Här finns svar på frågeställningar som brudpar har eller kan tänkas ha om bröllopsfotografering.

Ska vi fotas före eller efter vigseln?
Det beror på hur dagen är disponerad tidsmässigt och det viktigaste är att ni inte är stressade när vi fotograferar. Att fota före är om tiden finns det bästa tycker jag så inte gästerna behöver vänta och ni känner press av det. Det förekommer att brudpar av tradition inte vill träffas före vigseln och då är det bättre att fota efter. Vill ni bli fotograferade utomhus är det bäst att fota medan det fortfarande finns dagsljus och hänsyn till det behövs främst under vinterhalvåret.

Hur lång tid tar porträttfotograferingen?
Jag vill helst ha 1,5 timmar av er tid för fotosessionen.

Vi vill fotas ute men vad händer om vädret är dåligt?
Ett molntäcke eller ett lättare regn är inget hinder för att göra bra bilder utomhus. Men det finns alltid en gräns för vilket väder ett brudpar vill vara ute i. Har man suttit hos frissan i timmar går man inte gärna ut i spöregn och snålblåst.
Därför har vi alltid en reservplan klar i förväg för vad vi ska göra om det behövs. Det kan vara att vi fotar i studion eller vanligare i en lokal nära den tänkta fotoplatsen. Det finns alltid med utrustning för att ljussätta inomhus i det fall att vädret skulle överraska oss.

Vad händer om din kamera går sönder?
Då använder jag en annan av mina kameror helt enkelt. Det finns alltid reservutrustning med så att er fotografering inte står och faller med en enstaka teknisk utrustning.

Fotar du digitalt eller med film?
Jag fotar uteslutande digitalt och anser att den tekniken numera passerat film på alla sätt. Speciellt vid ett tillfälle som ett bröllop är det skönt för både er och mig att kunna titta på bilden i kameran. Då kan vi försäkra oss om att bilden blev bra innan det är för sent att göra något åt det.

Hur skriver du ut bilder?
Alla bilder jag levererar på papper beställs från ett professionellt fotolab som tar fram bilderna via en fotografisk process. Det ni får är således ett fotografi och inte en utskrift från en skrivare. Det gör att hållbarheten är lika hög som fotografier tagna med film.

Hur levereras dom digitala bilderna?
Dom retuscherade bilderna levereras på ett USB minne i högupplöst och lågkomprimerat jpeg format. Med högupplöst menar jag att ni får dom i samma upplösning som jag har, då räcker dom till stora utskrifter. Den exakta upplösningen beror av vilken kamera jag tagit bilden med och hur bilden beskurits.
Justerade bilder, dvs dom som inte finns i urvalsgalleriet levereras i en enhetlig upplösning anpassad för att kunna skrivas ut med gott resultat upp till A4 format.

Vi har hört talas om digitala negativ, får vi sådana?
Det finns inget sådant som digitala negativ men ibland kallas råfiler så. En råfil är vad som kommer från kameran om man fotograferar i råformat och den kräver efterbehandling för att kunna användas.
Jag tar bilder i råformat men levererar inte dessa oredigerade till kund, ser dessa som mitt råmaterial för efterbearbetningen och inte som en slutprodukt av mitt arbete. Att leverera råfilerna skulle vara som att leverera oframkallad film till kunden.

Tar du i färg eller svartvitt?
En av fördelarna med den digitala tekniken är att man inte behöver välja vid fototillfället, alla bilder tas i färg och kan sedan göras monokroma i efterbehandlingen. Jag använder uttrycket monokrom i stället för svartvitt då många föredrar tonade monokroma bilder. I ert urvalsgalleri hittar ni bilder både färgbilder och monokroma bilder och ibland två versioner av samma bild, då har jag gjort ett val som jag tycker passar bilden.
Vill ni sedan ha en bild monokrom som jag presenterat i färg eller tvärtom så talar ni om det så ordnar jag det.

Jobbar du i reportagestil eller med arrangerade bilder?
Jag har aldrig förstått varför man ska behöva välja så jag gör båda delarna. Under porträttsessionen arrangerar jag bilder men tar också bilder ni inte är uppställda på. Under vigsel och fest faller det sig naturligt att jobba i reportagestil för att inte störa och påverka skeendet.

Vad gör fotografen mer än plåtar?
Förutom det uppenbara med förträff och fotografering är det mycket annat som ska göras.
Det som tar mest tid är efterbehandlingen av bilder, urval, justering och retuschering tar flera gånger så lång tid som själva fotograferingen. Sedan går det tid för att beställa bilder från labbet, generera och lägga upp urvalsbilder, skapa USB minnet mm.

Varför ska vi beställa bilder från dig när vi har dom digitalt och kan beställa själva?
Ni kan naturligtvis beställa bilder och andra produkter själva. Det mervärde ni får från mig är att jag manuellt anpassar bilden för utskrift i önskad storlek, kontrollerar att bilden lämpar sig för ändamålet samt arbetar med en färgkalibrerad utrustning. Jag jobbar med ett labb som inte automatkorrigerar bilden utan låter mig ha full kontroll. På så sätt blir resultatet oftast bättre i fråga om färger, kontrast och skärpa än om ni skickar till ett billigt labb och låter dom justera automatiskt.

Får vi använda bilderna på egen blogg, Facebook, Weddingannouncer och i andra liknande sammanhang?
Javisst får ni det, glöm inte ange upphovsman bara.

Har ni andra frågor så är ni välkomna att höra av er per telefon eller mail. Om ni har frågor av allmänt intresse kommer dom läggas ut här.